Skip to content

BOA Bike training

Met de Bike training van BOAtrainer.nl wordt elke BOA getraind in het gebruik van de mountainbike. Op deze manier weet je de bike altijd op de juiste manier in te zetten. De training wordt gegeven door gecertificeerde instructeurs en kan plaatsvinden op locatie, of op onze eigen trainingslocaties.

Inleiding

De bike is een bewezen vervoermiddel van de BOA om het werk in de openbare ruimte goed uit te voeren. Het grote voordeel is dat je snel, geruisloos en zeer flexibel inzetbaar bent. Je bent als handhaver op de bike goed zichtbaar en aanspreekbaar voor de burger in de wijk en kunt bij calamiteiten snel ter plaatse zijn, ook in drukbezochte winkelgebieden of tijdens evenementen. Daarnaast zorgt werken met een bike voor een gezonde en actieve inzet van jouw werk als BOA en is deze bike uitermate geschikt als extra middel om jouw werken veiliger, sneller en beter te kunnen doen.

Duur van de training

Onze Basis Bike-training duurt 3 dagen. De eerste twee trainingsdagen worden aaneengesloten gepland en de derde trainingsdag (terugkomdag) wordt na ongeveer 4 weken gepland. Zodoende kan de BOA tussentijds de technieken toepassen en op de derde trainingsdag nogmaals beoefenen onder begeleiding van een BOAtrainer.

Inhoud van de training

De basis bike-opleiding voor BOA’s en handhavers bestaat uit verschillende onderdelen met onder andere:

 • Een veilige fiets
 • Behendigheid
 • Balans op de fiets
 • Slim kunnen schakelen
 • Versneld af- en opstappen
 • Obstakels
 • Noodstop
 • Afschermen
 • Manoeuvreren door publiek
 • Verkeersveiligheid
 • Voeding
 • Onderhouden van de fiets
 • Vallen met de fiets
 • Voorkomen van letsel
 • Reële dagelijkse casuïstiek
 • Kleine reparaties

Trainingslocatie

De bike-opleiding wordt verzorgd op een locatie naar keuze. Onze voorkeur gaat uit naar een locatie in de eigen werkomgeving. Bij onze “open inschrijving” maken we gebruik van ons praktijktrainingscentrum in Arkel (Gorinchem) of Utrecht.

Groepsgrootte

Per BOAtrainer hanteren we een maximale groepsgrootte van 6 personen. Bij groepen groter dan 6 worden er meerdere BOAtrainers ingezet.

Open inschrijving

We hebben een open inschrijving gepland:

12 en 13 juni en de terugkomdag is op 19 juni 2024.

BIKE Opleiding BOA

Bikes, fietshelmen en materiaal

Het beste is om je eigen dienstbike te gebruiken tijdens de training. Dit omdat je daarmee ook op straat fietst en je feeling krijgt met je fiets. Hetzelfde geldt voor je helm. Deze kan je afstellen op je hoofdmaat en zo bepaal je zelf hoe deze het fijnste zit. Het is geen probleem als je geen dienstbike beschikbaar hebt. BOAtrainer.nl kan huurbikes met helm aanbieden bij de bike-opleidingen. De overige trainingsmaterialen zal BOAtrainer.nl verzorgen.

Kosten

De kosten voor deelname aan de open inschrijving bedragen 995 euro per persoon. Neem voor in company trainingen contact met ons op!

Het BOAtrainer-team

Wij beschikken over een groot team van gecertificeerde en ervaren BIKEtrainers. Alle trainers zijn gecertificeerd instructeur vanuit de NTFU en Fietssport. De trainingen worden verzorgd door een trainer conform de landelijke richtlijn. De BOAtrainer weet goed wat het werk van de BOA inhoudt, omdat deze zelf ook BOA is en heeft periodiek contact met de examinatoren en (direct) toezichthouder van de BOA om steeds de laatste afspraken en procedures te volgen. Het team van BOAtrainers bestaat uit ervaren docenten, met een achtergrond als BOA, Politie, Defensie en/of Koninklijke Marechaussee. Docenten kunnen afhankelijk van hun specifiek ervaring worden ingezet bij de training.

Bekijk hier wat anderen vonden van de training!

BOA Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Training BIKE

“Training voldeed, zelfs meer aan de verwachtingen. Veel geleerd over het gebruik van de Bike en de veiligheid er omheen. Goed om te ervaren wat er allemaal kan met het gebruik als afscherming en wapen met de bike. Alle trainers waren enthousiast en hadden plezier in het werk, waardoor het een fijne manier van les geven is. Hierdoor merk ik dat het enthousiasme ook in de groep doorwerkt.”

BOA – Gemeente Velsen

Training BIKE

“Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik vond het super leerzaam en leuk.”

JeugdBOA – gemeente Zaanstad

Training Bike

“Wij hadden een training bike beheersing gevolgd samen met een aantal collega s. Hierbij zijn verschillende vaardigheden beoefend en getraind. De training was erg informatief en leerzaam. Meest recente ervaringen zijn dat de trainingen nog verder positief ontwikkeld zijn. Wij hadden deze training van trainer Anton Bos welke de training op een leuke en duidelijke manier gaf, hierbij oog had voor het niveau van elke deelnemer.”

BOA – Gemeente Apeldoorn

BIKE training

“Professioneel, enthousiast en met persoonlijke aandacht voor elke deelnemer!”

BOA Gemeente Ede

BOA Gemeente Ede

Training BIKE

“De training oversteeg mijn verwachtingen. Ik vond het leuker dan ik voorafgaand aan de training had verwacht. Ik vond de training erg leerzaam. Ik kwam erachter dat ik meer controle had over de fiets dan ik had gedacht en dat ik meer kon dan ik dacht. Er werd voldoende aandacht besteed aan basishandelingen om zodoende casussen te draaien. Ik vond de BOAtrainers professioneel. Ik vond dat zij hun best deden om het maximaal haalbare uit elke kandidaat te halen en hen te laten zien dat ze meer konden dan dat men dacht.”

Controleur openbare ruimte – Gemeente Delft

Training Bike

“Ik vond de training erg goed geregeld en op een leuke wijze zeer leerzaam. Het was niet gehaast en te intensief waardoor je wel kon focussen op de technieken. Ik vond de boa trainer een erg goeie instructeur. Erg leuke manier van les geven en erg geduldig. er valt veel te leren van deze trainer! Jammer dat het maar 2 dagen was!”

Wijk BOA Gemeente ‘s – Hertogenbosch

Training BIKE

“Goede opbouw met de basis oefeningen zoals balans en gewichtverdeling op de bike. Genoeg variatie. De oefenstof werd goed uitgelegd en voorgedaan. Cursist werd vrijgelaten of hij bepaalde dingen in de oefening wel of niet wilde doen. Leuke en aardige trainers die goed in de groep lagen.”

WijkBOA – Gemeente Velsen

Training Bike

“Zieke hindernisbaan skkrrrttt, meppen met die bika tijdens aanhouding. Altijd herres wanneer Anton en Anice lesgeven.”

Toezichthouder – Gemeente Delft

Training Bike

“De training voldeed aan mijn verwachting, geen overbodige technieken uitgevoerd. Ik vond het een leuke training, de groep zelf maakt het ook leuk en de trainer die het ook kan waarderen. Ik vond de BOAtrainer geduldig, rustig en gaf duidelijke uitleg en voorbeelden.”

Stadsdeel BOA – Gemeente Apeldoorn

Training Bike

“Ik vond de training leerzaam en leuk! Veel nieuwe dingen geleerd die ik in de praktijk kan toepassen!”

Back To Top