skip to Main Content

Bodycam - Basistraining voor BOA’s

De Bodycam wordt steeds vaker als middel ingezet bij handhavers van gemeenten, ov-bedrijven en politie. De inzet van bodycams komt in diverse onderzoeken naar voren als middel om te deëscaleren in situaties die uit de hand dreigen te lopen.

Een bodycam is een kleine, op het lichaam gedragen camera waarmee beeld en geluid kan worden geregistreerd. De bodycams zijn een extra middel voor de handhavers om, in situaties die uit de hand dreigen te lopen, zo snel mogelijk te kunnen laten de-escaleren en om het gevoel van veiligheid bij handhavers te verhogen. Naar verwachting zal het zichtbaar dragen van de bodycam een preventieve werking hebben waarmee ongewenst gedrag van alle betrokken partijen kan worden voorkomen.

Zeker in de huidige corona-crisis is het inzetten van bodycams een middel om niet direct bij een strafbaar feit door te pakken, maar op een later moment een eventuele verdachte op te sporen, danwel buiten heterdaad aan te houden en daarbij de gezondheid- en besmettingsrisico’s te beperken.

Basistraining Bodycam voor BOA’s

De basistraining bestaat uit 1 dag training en wordt met eigen bodycams of trainingsbodycams van BOAtrainer.nl verzorgd. De training bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Wettelijke Kaders
 2. Instructie over het gebruik van de bodycam
 3. Instructie over het gebruik bodycam op straat, met onder andere de positionering van de BOA en rechten en plichten van de BOA.
 4. Instructie na het gebruik

Deze training kan zeer goed worden gecombineerd met de training RTGB!

Advies Implementatie

BOAtrainer.nl kan adviseren in een plan van aanpak. In dit plan van aanpak zijn alle relevante bijkomstigheden voor het gebruik van de bodycam opgenomen waar aan voldaan moet worden. Daarnaast kan BOAtrainer.nl adviseren over de te nemen stappen in het proces om bodycams te gaan gebruiken, waaronder het doen van een Data Protection Impact Assessment (DPIA).

Onderdelen uit het plan van aanpak zijn:

 • Doel van de inzet bodycams
 • Juridisch Kader
 • Privacy, AVG en DPIA
 • Instructie voor de gebruiker
 • Registratie opnames
 • Uitlezen van de beelden
 • Evaluatie

Trainingslocatie

De praktijktraining kan worden verzorgd op elke locatie in Nederland. Wanneer er geen geschikte locatie beschikbaar is kan BOAtrainer.nl gebruik maken van diverse trainingslocaties. In overleg kunnen ook trainingen verzorgd worden op de openbare weg. Uiteraard worden tijdens de training de adviezen en regelgeving omtrent noodverordeningen COVID-19 in acht genomen.

Samenwerking BOAtrainer.nl en ZEPCAM

BOAtrainer.nl werkt samen met Disseldorp Techniek. Zij zijn de offical partner en leveren de bodycams van ZEPCAM. Wij kunnen daarom ook adviseren over hun bodycams en software-ondersteuning.

   

Kosten

De kosten van de praktijktraining van 1 dag is 750 euro exclusief BTW, verzorging en reiskosten. De groepsgrootte is maximaal 12 personen. De kosten voor het advies en de implementatie is afhankelijk van de benodigde inzet. Bij een kleinere groep is het mogelijk de training in een dagdeel te verzorgen.

Het BOAtrainer-team

Wij beschikken over een groot team van gecertificeerde en ervaren BOAtrainers. De trainingen worden verzorgd door een trainer conform de landelijke richtlijnen. De BOAtrainer weet goed wat het werk van de BOA inhoudt, omdat deze zelf ook BOA is en heeft periodiek contact met de examinatoren en (direct) toezichthouder van de BOA om steeds de laatste afspraken en procedures te volgen. Het team van BOAtrainers bestaat uit ervaren trainers, met een achtergrond als BOA, Politie, Defensie en/of Koninklijke Marechaussee. Trainers kunnen afhankelijk van hun specifiek ervaring worden ingezet bij de training.

 

BOA - Gemeente Hengelo

Training Bodycam

"Leuke leerzame training. Vooral leerzaam dat je praktijk oefeningen doet en dit later terug gaat kijken. Op deze manier leer je goed met de Bodycam werken!"

Jeugdboa - Jeugdboa.nl

Training Bodycam

"Leerzaam en nuttig. Maakt het gebruik in de praktijk een stuk makkelijker!"

BOA - Gemeente Woerden en Oudewater

Training Bodycam

"Zeer leerzame training, goede uitleg met zowel theorie als praktijk voorbeelden. Duidelijke presentatie en een leuk stukje praktijk training."

BOA - Gemeente Velsen

Training Bodycam

”Nuttig, duidelijke uitleg! Ik vond het oefenen met de camera zelfs te kort.”

Toezichthouder Milieu - Gemeente Hengelo

Training Bodycam

"Goede uitleg, fijne omgang en leuke training!"

BOA - Gemeente Hengelo

Training Bodycam

"Leerzaam, duidelijk en goed opgezet!"

BOA - Gemeente Haarlemmermeer

Training Bodycam

"Ik vond de training erg interessant en ik ben blij dat de gemeente Haarlemmermeer deze bodycams heeft aangeschaft. Dit als antwoord op de telefoon camera's die tegen ons gebruikt worden. Prima cursus!"

Back To Top